Znanstveni skup Grad su ljudi, povodom Terezijane, 2023.

16.  6. 2023. 

Tko su Elza Rajski, Rudolf Fingerhut, Rudofl Strohal,  Nikola Aschenreitera, Ernest D. Kramberger, Josip Jagodić?

Koliko znamo o njima i kako im se Bjelovar može odužiti?

Za neke ste čuli, a  za neke možda i niste.

To su jedni od onih koji su dali svoj doprinos razvoju grada Bjelovara u raznim područjima, učitelji, liječnici, vojnici, ali i ravnatelji, sportaši, ilustratori, pisci…

O njima su danas govoril Dubravko Habek, Valerija Turk Presečki, Zorka Renić, Željko Karaula  te iz Državnog arhiva Bjelovar Senad Anđulović. Sunčica Markanović i Petra Špoljarić.

Na kraju se  obratila i Nives Jagodić, unuka Josipa Jagodića, pravednika među narodima o kojemu smo pogledali film.

U glazbenom dijelu skupa nastupila je učenica Glazbene škole Vatroslava Lisinskog Bjelovar Lorena Radičević na violini, a pod mentorstvom Vande Novoselec, prof.

Stručni skup održan je u Gradskom muzeju Bjelovar, pod pokroviteljstvom Grada Bjelovara i u organizaciji HAZU – Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Bjelovaru, a u okviru gradske manifestacije Terezijane. Ogranak je suorganizator.

Nazočne je u ime organizatora  Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Bjelovaru pozdravio prof. dr. sc. Vladimir Strugar, zatim zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić, zamjenica župana Tanja Novotny Golubić, ravnateljica Državnog arhiva Bjelovar Martina Krivić Lekić, predstavnica CUK-a  Erna Vidaković te predsjednica Ogranka HPKZ-a Bjelovar Ornela Malogorski.

Ako se i vi bavite istraživanjem povijesti i ljudi koji su obilježili život Bjelovara svakako se javite!

Fotografije: https://drive.google.com/drive/folders/1G_7k7Ks-eMgCbBoiktnYTAW5ExwHJipj?usp=drive_link

 MEDIJI: 

bjelovar.info, 16. 6. 2023. https://bjelovar.info/kultura/foto-terezijana-je-mnogo-vise-od-manifestacije-odrzan-znanstveni-skup-grad-su-ljudi/?fbclid=IwAR0CwAYrENZbIryFm_BD5lLP_Qt_FnyorqDAo7HxUo0iiFYKIEejVYBcJ7I

Scroll to Top Skip to content