Kliofest u Bjelovaru

Kliofest u Bjelovaru, sedmi po redu festival povijesti u našem gradu, održan je 10. svibnja 2024. godine pod nazivom: PRINOS PROUČAVANJU ŽIVOTA I DJELA ZNAČAJNIH OSOBA U HRVATSKOJ OPĆOJ POVIJESTI.

Organizaciju je ove godine preuzeo Ogranak HPKZ-a Bjelovaru u suradnji s Državnim arhivom u Bjelovaru, Ogrankom Matice hrvatske u Bjelovaru i Županijskim stručnim vijećima učitelja i nastavnika povijesti Bjelovarsko-bilogorske županije. Podršku su dali Grad Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija.

Zahvaljujući dobroj organizaciji i zanimljivim temama dvorana Veleučilišta u Bjelovaru bila je puna. Stotinjak nazočnih svjedoči o interesu za ovakve skupove.

Skup je vodila predsjednica Ogranka HPKZ-a Bjelovar Ornela Malogorski koja je u uvodnom izlaganju pozdravila nazočne, istaknula važnost Kliofesta kao festivala povijesti te zaslugu prof. dr. sc. Vladimira Strugara i HAZU – Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Bjelovaru koji je proteklih godina, redovito od 2018. godine organizirao Kliofest u Bjelovaru. Zahvalila je i djelatnici Zavoda Sandri Kljajić koja je sudjelovala u pripremi ovog programa.

Nazočnima se obratila i Andrea Prugovečki Klepac, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i obrazovanje u našoj županiji, zatim predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Bjelovaru Vedran Milić te ravnateljica Državnog arhiva u Bjelovaru Martina Krivić Lekić koja je pozvala sve nazočne na suradnju s Arhivom.

Vokalni sastav Ogranka Matice hrvatske u Bjelovaru obogatio je ovaj stručno-znanstveni skup glazbom. U sastavu pjevaju Ruža Milić, Tatjana Matijević Cinek i Vedran Milić te su nakon himne izveli pjesmu Ranjeni grad koju je napisao Duško Lončar koji na žalost više nije s nama, a pjesmu je uglazbila Ruža Milić. Izveli su i pjesmu San koju je napisala Zvjezdana Čagalj, a također uglazbila Ruža Milić. Bio je to odličan uvod u stručno-znanstveni skup oplemenjen glazbom.

Održana su predavanja:

prof. prim. dr. sc. Dubravko Habek: Liječnici Židovi u Bjelovarskoj bolnici
Iva Ban, prof., Dubravka Grganić Rožman, prof., mr. sc. Zorka Renić, Valerija Turk Presečki,
prof. i učenici Medicinske škole Bjelovar: Priče iz medicinskih arhiva

Učenici Medicinske škole Bjelovar koji su izlagali i sudjelovali u istraživačkom radu: Ivana Deželić, Karla
Knežević, Anamarija Jelenčić, Ivan Cesarec, Šimun Holiček, Dorja Martan, Aleksandra Šamić, Roko Šešet Fran Vranjić, Katja Oreč, Marija Filić, Lucia Žalac, Lana Ravenščak, Marko Dominković, Danijel Bajsić, Ana Jurišić, Luka Vinković, Sara Špoljar i Ana Perković.

Tatjana Ružić, Državni arhiv u Bjelovaru: Arhivi i tragovi migracija – priče obitelji Dočkal i Uhlir

Predstavljanje knjige – dr. sc. Željko Karaula: Židovi u Bjelovaru od doseljenja do Holokausta.

Tijek stručno- znanstvenog skupa gosti su u predvorju mogli pogledati izdanja Državnog arhiva u Bjelovaru i Ogranka Matice hrvatske u Bjelovaru.

Ponosni smo na organizaciju ovog lijepog i vrijednog skupa.

OM

U medijima:

https://bjelovar.info/kultura/festival-povijesti-kliofest-u-bjelovar-donio-razne-povijesne-teme-o-tuberkulozi-lijecnicima-zidovima-i-obiteljima-ceha/

Scroll to Top Skip to content