Promocija BUČ-a 2021.

Bjelovarski učitelj, 1-3., 2020. godina

Promocija, 24. 2. 2021. u 13.00 sati

Poveznica: Join Zoom Meeting

https://us04web.zoom.us/j/78031372547?pwd=bjRMYUt0Q28xSGUzSkZ3QXAyQ1pIZz09 

Meeting ID: 780 3137 2547

Passcode: qe0C70

Novi broj časopisa za odgoj i obrazovanje: Bjelovarski učitelj

BJELOVARSKI UČITELJ (BUČ), stručni je časopis je Ogranka HPKZ-a Bjelovar za pitanja odgoja i obrazovanja. Izlazi neprestano od svibnja 1992. godine. Otvoren je svim prosvjetnim djelatnicima te drugim suradnicima koji obrađuju pojedina pitanja teorije i prakse odgoja i obrazovanja, istražuju školstvo, predlažu inovacije, pišu recenzije novih pedagoških i stručnih djela te prati rad Ogranka. Volimo reći da bi svaki prosvjetni djelatnik trebao imati svoj primjerak ovog vrijednog časopisa.

Zadnji broj izašao je u prosincu 2020. godine i iznimno je bogat kvalitetnim pedagoškim tekstovima.

Naš suradnik Tomislav Cerinski piše o roditeljskim ciljevima u odnosu na opći školski uspjeh djece i na pohađanje dopunske nastave i privatnih instrukcija, Nikola Vuković podsjeća nas na prava djece i razvoj integracije te inkluzivne kulture škole te govori o ulozi školskog pedagoga u razvoju socijalnih kompetencija učenika. Kolega Vuković zajedno sa Enom Balabanić piše o radu školskog pedagoga u stvaranju uspješne škole. Dragocjen je prikaz rezultata istraživanja stavova učenika o nastavi na daljinu čime se bavi Zdenka Brebrić. O pedagogu i razumijevanju roditeljske uloge u suvremenoj obitelji piše Jasna Relja. Rad na temu GLOW KIDS – Nove tehnologije i djeca 21. stoljeća napisali su Zrinka Puharić, Tatjana Badrov i Filip Puharić. Temama iz hrvatskog jezika počastila nas je Vesna Nosić koja piše o neobičnim nazivima hrvatskih naselja i jezičnim pogreškama u školskim esejima iz Hrvatskog jezika.

Osvježenje je rad vezan uz dječje vrtiće o likovnim i glazbenim poticajima u integriranim aktivnostima  koji potpisuje Željka Štabek Fiolić.

O nastavi na daljinu, stručnom usavršavanju učitelja i osobnom doživljaju vremena izolacije te suočavanju sa socioemocionalnim izazovima u doba korone pišu Nataša Ljubić Klemše, Ornela Malogorski  i Zdenka Brebrić.

Danijela Štefan ukazuje na mogućnosti stručnog usavršavanja za povjesničare u inozemstvu, a Nataša Brekalo objašnjava ulogu terapijskog psa u nastavi. Zanimljiv je i primjer prakse koji prikazuje Ana Zadravec Jančikić te predstavlja kako maturanti Graditeljske škole Čakovec biraju najprofesora. Vrijedan je i prikaz 125. obljetnice gradnje klasicističke zgrade pučke škole u Virju o čemu piše  Dražen Podravec.

Svaki broj obilježavaju i zanimljive recenzije,  a u ovom broju Zdenka Brebrić piše o knjizi prof. dr. sc. Vladimira Strugara i mr.sc. Ivice Đakovića „Ante Vukasović – životni put i djelo“  (HPKZ, 2020.).

Bjelovarski učitelj već tradicionalno predstavlja pedagoške djelatnike u rubrici Portreti izvrsnosti, a ovaj put Nataša Ljubić Klemše predstavlja pedagoginju Ornelu Malogorski.

Na samom kraju nalazi se popis 23 pedagoška djelatnika i djelatnice koju su dobitnici nagrade MZO-a za šk. god. 2019./2020.

U Ogranku HPKZ-a rado se sjećamo naših kolegica i kolega koju su ostavili svoj trag u sustavu odgoja i obrazovanja i koji su nas prerano napustili.  U ovom borju Suzana Jurić piše o pokojnom Igoru Rogoviću.

Pozivamo vas da zavirite u naš BUČ, da pročitate ova vrijedna štiva koja donose bogata iskustva i nesebično dijeljenje znanja naših kolegica i kolega.

Zahvaljujemo svim našim članovima i članicama, pretplatnicima i pretplatnicama te Gradu Bjelovaru i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji koju su pomogli u izdavanju ovog broja.

Ogranak HPKZ- a Bjelovar

veljača, 2021. godina

Scroll to Top Skip to content