Stručno – znanstveni skup Mentalno zdravlje djece i mladih

petak, 29. 11. 2019. u Bjelovaru, 10,00 do 15,30 sati

Veleučilište u Bjelovaru, dvorana I, A. B. Šimića 1, Bjelovar

Predavači/ce:  

dr. sc. Petar Bezinović, samostalni savjetnik za obrazovanje

doc. dr. sc. Josipa Mihić (Edukacijsko rehabilitacijski fakultet Zagreb),

primarijus dr. med. Ljubica Paradžik (Psihijatrijska bolnica za djecu i mlade Zagreb)

prof. dr. sc. Nataša Jokić Begić (Filozofski fakultet Zagreb),

doc. dr. sc. Zrinka Puharić (Veleučilište u Bjelovaru),

doc. dr. sc. Aleksandra Mindoljević Drakulić (Filozofski fakultet Zagreb)

KOTIZACIJA

Predviđeno je plaćanje KOTIZACIJE. Kotizaciju je potrebno uplatiti do 20. 11. 2019. Uplaćena kotizacija odnosno članarina za članove je uvjet za potvrdu.

Za članove koji su platili članarinu u ovoj godini je besplatno, potrebno se samo prijaviti na www.ettaedu.azoo.hr (pod Opći skupovi).
Kotizaciju uplaćuju samo  sudionici koji nisu članovi ili nisu platili članarinu u ovoj kalendarskoj godini 50,00 kn na račun Ogranka HPKZ-a Bjelovar

IBAN HR7823400091410986336, (Privredna banka)

s naznakom – ime i prezime/kotizacija za Ogranak HPKZ Bjelovar/2019.

Model: HR00

Poziv na broj primatelja: OIB sudionika skupa. 

Hvala! 

Veselimo se novim učenjima i susretima!

MENTALNO ZDRAVLJE DJECE I MLADIH. Ponosni smo na veliki stručno-znanstveni skup u našoj organizaciji posvećen mentalnom zdravlju djece i mladih, 29. 11. 2019. u Veleučilištu u Bjelovaru. Sjajna atmosfera, sjajne prve povratne informacije sudionica/ka, sjajni predavači/ce… Oko 110 sudionika/ca, odgojno-obrazovnih radnika od predškole do srednje škole, ali i drugih ustanova koje se bave djecom i mladima slušalo je vrhunske stručnjake koji su se nesebično odazvali našem pozivu i učinili čast što su podijelili svoja znanja i iskustva. Veliki interes i činjenica da 20% djece ima poteškoće sa mentalnim zdravljem itekako upućuju na to da briga za mentalno zdravlje mora biti u fokusu cijelog društva. Pojam i specifičnosti glow djece objasnila nam je doc. dr. sc. Zrinka Puharić, dr. med. sa Veleučilišta u Bjelovaru.

Iznimno korisno predavanje o strahu od škole, njegovim obilježjima, teorijama koje ga opisuju, karakterističnim ponašanjima i načinima pomoći učenicima održala je doc. dr.sc. Aleksandra Mindoljević Drakulić sa Filozofskog fakulteta Zagreb.

Prof. dr.sc. Nataša Jokić Begić također sa FF Zagreb u predavanju Sve je lako/teško kad si mlad osvrnula se na razvojne promjene, različite smetnje vezane za mentalno zdravlje i kako ih prepoznati, utjecaj socijalnih čimbenika, generacijskih razlika, ukazala je na rezultate znanstvenih istraživanja, a posebno se osvrnula na hrvatsku stvarnost.

U drugom dijelu skupa saznali smo više o mindfulness programima koji su podrška mentalnom zdravlju od doc. dr.sc. Josipe Mihić sa Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Zagreb.

Samostalni savjetnik za obrazovanje dr.sc. Petar Bezinović predstavio je rezultate istraživanja provedenog u Hrvatskoj vezana za iskustva sa školom i mentalno zdravlje učenika te pri tom istaknuo brojne zabrinjavajuće podatke o stavovima i ponašanjima srednjoškolaca s naglaskom da se o temama socijalnih i emocionalnih kompetencija u školama jako malo govori, a upravo nastavnici u školama trebaju biti ti koji će prepoznati da neka djeca imaju problem.

Stručno-znanstveni skup završio je predavanjem prim. Ljubice Paradžik, dr. med. iz Psihijatrijske bolnice za djecu i mlade Zagreb (Kukuljevićeva) koja je govorila o nesuicidalnom samoozljeđivanju i suicidalnom ponašanju mladih. Čuli smo dragocjena iskustva iz prakse popraćena istraživanjima i relevantnim podacima, ali i upute što učiniti u pojedinim situacijama u svom radu.

S nama su bile zamjenica gradonačelnika Valna Bastijančić Erjavec, predstavnica BBŽ-a Nikolina Prišćan te ispred suorgranizatora ravnateljica Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar Nataša Vibiral, univ. spec. oec.

Sretni smo što smo organizirali ovaj vrijedan skup u Bjelovaru, zahvaljujemo na podršci Gradu Bjelovaru, Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, Veleučilištu u Bjelovaru, predstavnicima medija, gospodinu Željku Šmidu za tehničku pomoć, Jurju Markoviću za fotografije te svima koji su pomogli i bili s nama. Hvala i kolegicama iz CISOKA koje su nam pomagale te Dječjem vrtiću Ciciban koji je osigurao kavu za sve sudionike, Tatjani Grđan na pomoći prilikom registracije sudionika. Veliki doprinos organizaciji i realizaciji ovoga skupa dao je cijeli programsko-organizacijski odbor na čelu sa predsjednicom Ornelom Malogorski, prof. te članovima mr. sc. Brankom Biketa Caktaš, mr.sc. Zorkom Renić, mr. Zdenkom Brebrić i Darijom Malogorskim, prof, Anamarijom Tuškan, prof, Marijanom Veselski, Dijanom Matoš, prof. i Vojislavom Kranželićem, prof. HVALA SVIMA!

https://www.zvono.eu/strucni-skup-o-djecjem-mentalnom-zdravlju-837

Scroll to Top Skip to content