Blog

GRAD SU LJUDI, znanstveno-stručni skup u sklopu Terezijane

Što je grad? Već je znameniti William Shakespeare, engleski književnik čija su djela
najizvođenija na svjetskim pozornicama, na to pitanje odgovorio – to su ljudi! To su
pojedinci, nama poznati ili nepoznati, koje možemo susresti primjerice na ulicama našeg
grada, u muzeju, arhivu, knjižnici, crkvi, tržnici, lijepo uređenom parku ili kafiću, bilo da su u
gradu rođeni, bilo da su u njemu našli, iz različitih razloga, svoje mjesto boravišta i
osiguravanje egzistencije. I svi smo danas ovdje, u suvremenosti, svatko sa svojom ulogom.
Koju ulogu odaberemo i kako je odigramo na pozornici života, osigurat će nam određeno
povijesno mjesto. Vrijedno nam se stoga upitati: Što smo (u)činili i kako će nas pamtiti?” (Vladimir Strugar)

Grad su ljudi, znanstveno-stručni skup u sklopu kulturne, zabavne i turističke manifestacije Terezijane održan je ove godine, ovaj put u organizaciji Ogranka HPKZ-a Bjelovar.

Akademijin Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Bjelovaru odnosno prof. dr. sc. Vladimir Strugar 2021. godine predstavio je ideju o potrebi održavanja programa s nazivom Grad su ljudi. Tako je Terezijana dobila novi znanstveno-stručni sadržaj.

Ovogodišnji znanstveno-stručni skup Grad su ljudi održan je 14. lipnja 2024. godine u Gradskom muzeju Bjelovar. Uz Ogranak HPKZ-a suorganizatori su bili Državni arhiv u Bjelovaru, Narodna knjižnica “Petar Preradović” Bjelovar, Ogranak Matice hrvatske u Bjelovaru te Gradski muzej Bjelovar, a uz podršku Grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije.

Program:
Otvorenje skupa 10,00– 10,30

– Prigodni glazbeni program – Vokalni sastav Ogranka Matice hrvatske u Bjelovar (Ruža Milić, Vedran i Tomislav Milić i Tatjana Matković Cinek)
– Pozdravne riječi organizatora – Ornela Malogorski
Izlaganja (10,30 – 11,30)
– Profesor Dragutin Grganić – Dubravka Grganić Rožman, prof., mr. sc. Zorka Renić,
Valerija Turk Presečki, prof. (10,30 – 10,50)
– Eduard Špoljar, pedagog, književnik i kazališni redatelj – Mladen Medar, dipl. arheo. i dipl. pov.
umj. (10,50 – 11,10)
– Karla Kolesarić- zaboravljena književnica i humanitarka – Slavica Trgovac Martan
(11,10 do 11,30)
Stanka (11,30 – 11,50)
Izlaganja (11,50 do 12,30)
– Bjelovarski gradski načelnik Dražen Kvaternik (1932. – 1935.) – od šestosiječanjskog
režima do bazena „Draženovac“ – dr. sc. Željko Karaula (11,50 – 12,10)
– O životu i radu Vladimira Grdinića – mr. sc. Željka Barlović Ferenčak (12,10 – 12,30)

Na kraju su pedagoginja Iva Štrkalj i učenica predstavile projekt Priča o gradu koju se provodio u Turističko-ugostiteljskoj i prehrambenoj školi Bjelovar.

Program je vodila Ivana Blažeković iz Narodne knjižnice “Petar Preradović” Bjelovar.

Posebna nam je čast bila što nam se pridružio i profesor Vladimir Grdinić čiji je život i bogati rad predstavljen tijekom predavanja.

Puna dvorana Gradskog muzeja ukazala je na važnost ovakvih skupova te je poticaj za neka nova istraživanja o ljudima koju su dali svoj doprinos razvoju grada.

Hvala svima koji su pomogli u organizaciji i koju su s nama uživali u pričama o zanimljiivim i vrijednim ljudima našega grada.

Mediji:

bjelovar.info

/https://bjelovar.info/drustvo/foto-otvoren-je-znanstveno-strucni-skup-grad-su-ljudi-u-sklopu-ovogodisnje-terezijane/

Fotografije bjelovar.info, zvono.eu i Štefan Brajković, Sandro Toth

https://www.facebook.com/HPKZBjelovar/

Projekti – stručni skup Predškolske sekcije Ogranka HPKZ-a Bjelovar

Predškolska sekcija Ogranka HPKZ-a Bjelovar okuplja stručnjake iz ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja na području grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije. Od svog osnutka, 2011. godine održali su desetke uspješnih stručnih skupova, poticali na objavljivanje stručnih članaka u časopisu Bjelovarski učitelj i pružali podršku sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u ovom području.

Početkom svibnja u velikoj županijskoj vijećnici Bjelovarsko-bilogorske županije održali su drugi stručni skup na kojem su predstavljeni različiti projekti koji se provode u dječjim vrtićima. Organizacijski odbor u sastavu Ornela Malogorski, prof., predsjednica Ogranka HPKZ-a Bjelovar, Dijana Matoš, prof. i mr. sc. Branka Biketa Caktaš, spec. rehab. educ., voditeljica Predškolske sekcije Ogranka HPKZ-a Bjelovar, prihvatio je ukupno trinaest izvrsnih projekata realiziranih u dječjim vrtićima. Stručni skup otvorila je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i obrazovanje Županije bjelovarsko-bilogorske Andrea Prugovečki Klepac, prof. naglašavajući važnost ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja unutar odgojno-obrazovnog sustava Republike Hrvatske. U radnom dijelu stručnog skupa predstavljeni su projekti koji se razlikuju tematikom, ali dijele zajedničke postavke ciljeva, a to je dobrobit djece, partnerstvo s roditeljima, održivi razvoj i unapređivanje kurikula dječjih vrtića.

Na stručnom skupu predstavljeni su projekti:

• Klaudija Martić i Nikolina Saili (DV En ten tini): Kako plovi naš brod – dijete kao socijalni subjekt

• Martina Modrić, Anita Grünhut i Senka Ivanušec (DV Ciciban): Integracija pokreta u posebnim programima: glazbeno-folklorni i sportski programi

• Petra Zubak (DV En ten tini): Dinosauri

• Klaudija Krmpotić i Ivana Perišić (DV Bjelovar): Odgajam – jer znam

• Bojana Kovačević (DV Osmijeh): Glazba u jaslicama

• Stela Bandula i Antonija Aščić (DV Bubamara): Senzomotoričke igre i aktivnosti djece jasličke dobi

• Kristina Bajza (DV Bjelovar): Aktivnosti kao podrška djetetu za osnaživanje razvoja osobnog i zavičajnog identiteta

• Dijana Matoš (DV Osmijeh): „Vrtko“ u Dječjem vrtiću Osmijeh

• Kristina Marodolac i Ema Džaferović (DV Bubamara): Kako su živjeti naši stari

• Sara Ivanušec, Adriana Orlović i Senka Ivanušec (DV Ciciban): Projekt Botaničari

• Tanja Hajtić i Tamara Turković (DV Bjelovar): Sve kako trebam, saznao sam u vrtiću • Matea Halapa i Tihana Piškorec (DV Osmijeh): Poticanje govora i usvajanje jezika kroz Montessori materijale

• Branka Biketa Caktaš (DV Ciciban): Cicibanov književni klub za bake (i djedove)

Zanimljivo je napomenuti da je županijsku govornicu ukrašavao ručno izrađeni tabletić koji je tih dana bio simbol podrške hrvatskom predstavniku na Eurosongu.

Ogranak HPKZ-a Bjelovar nastavlja okupljati stručnjake u cijeloj odgojno-obrazovnoj vertikali nudeći dinamičnu lepezu aktivnosti za svoje članove i sve koji to žele postati te tako doprinositi međusobnom dijeljenju iskustava i pozitivnom utjecaju na prosvjetu i društvo u cjelini.

mr. sc. Branka Biketa Caktaš, spec. rehab.educ.

Kliofest u Bjelovaru

Kliofest u Bjelovaru, sedmi po redu festival povijesti u našem gradu, održan je 10. svibnja 2024. godine pod nazivom: PRINOS PROUČAVANJU ŽIVOTA I DJELA ZNAČAJNIH OSOBA U HRVATSKOJ OPĆOJ POVIJESTI.

Organizaciju je ove godine preuzeo Ogranak HPKZ-a Bjelovaru u suradnji s Državnim arhivom u Bjelovaru, Ogrankom Matice hrvatske u Bjelovaru i Županijskim stručnim vijećima učitelja i nastavnika povijesti Bjelovarsko-bilogorske županije. Podršku su dali Grad Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija.

Zahvaljujući dobroj organizaciji i zanimljivim temama dvorana Veleučilišta u Bjelovaru bila je puna. Stotinjak nazočnih svjedoči o interesu za ovakve skupove.

Skup je vodila predsjednica Ogranka HPKZ-a Bjelovar Ornela Malogorski koja je u uvodnom izlaganju pozdravila nazočne, istaknula važnost Kliofesta kao festivala povijesti te zaslugu prof. dr. sc. Vladimira Strugara i HAZU – Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Bjelovaru koji je proteklih godina, redovito od 2018. godine organizirao Kliofest u Bjelovaru. Zahvalila je i djelatnici Zavoda Sandri Kljajić koja je sudjelovala u pripremi ovog programa.

Nazočnima se obratila i Andrea Prugovečki Klepac, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i obrazovanje u našoj županiji, zatim predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Bjelovaru Vedran Milić te ravnateljica Državnog arhiva u Bjelovaru Martina Krivić Lekić koja je pozvala sve nazočne na suradnju s Arhivom.

Vokalni sastav Ogranka Matice hrvatske u Bjelovaru obogatio je ovaj stručno-znanstveni skup glazbom. U sastavu pjevaju Ruža Milić, Tatjana Matijević Cinek i Vedran Milić te su nakon himne izveli pjesmu Ranjeni grad koju je napisao Duško Lončar koji na žalost više nije s nama, a pjesmu je uglazbila Ruža Milić. Izveli su i pjesmu San koju je napisala Zvjezdana Čagalj, a također uglazbila Ruža Milić. Bio je to odličan uvod u stručno-znanstveni skup oplemenjen glazbom.

Održana su predavanja:

prof. prim. dr. sc. Dubravko Habek: Liječnici Židovi u Bjelovarskoj bolnici
Iva Ban, prof., Dubravka Grganić Rožman, prof., mr. sc. Zorka Renić, Valerija Turk Presečki,
prof. i učenici Medicinske škole Bjelovar: Priče iz medicinskih arhiva

Učenici Medicinske škole Bjelovar koji su izlagali i sudjelovali u istraživačkom radu: Ivana Deželić, Karla
Knežević, Anamarija Jelenčić, Ivan Cesarec, Šimun Holiček, Dorja Martan, Aleksandra Šamić, Roko Šešet Fran Vranjić, Katja Oreč, Marija Filić, Lucia Žalac, Lana Ravenščak, Marko Dominković, Danijel Bajsić, Ana Jurišić, Luka Vinković, Sara Špoljar i Ana Perković.

Tatjana Ružić, Državni arhiv u Bjelovaru: Arhivi i tragovi migracija – priče obitelji Dočkal i Uhlir

Predstavljanje knjige – dr. sc. Željko Karaula: Židovi u Bjelovaru od doseljenja do Holokausta.

Tijek stručno- znanstvenog skupa gosti su u predvorju mogli pogledati izdanja Državnog arhiva u Bjelovaru i Ogranka Matice hrvatske u Bjelovaru.

Ponosni smo na organizaciju ovog lijepog i vrijednog skupa.

OM

U medijima:

https://bjelovar.info/kultura/festival-povijesti-kliofest-u-bjelovar-donio-razne-povijesne-teme-o-tuberkulozi-lijecnicima-zidovima-i-obiteljima-ceha/

Kliofest – festival povijesti u Bjelovaru: PRINOS PROUČAVANJU  ŽIVOTA I DJELA ZNAČAJNIH OSOBA U HRVATSKOJ OPĆOJ POVIJESTI

Ove godine Ogranak HPKZ-a Bjelovar organizator je stručno-znanstvenog skupa Kliofest u Bjelovaru

10. svibnja 2024. godine s početkom u 12 sati u Veleučilištu u Bjelovaru, dvorana I, A. B. Šimića 1.

Očekivano trajanje: 3 sata

PRINOS PROUČAVANJU  ŽIVOTA I DJELA ZNAČAJNIH OSOBA U HRVATSKOJ OPĆOJ POVIJESTI

Glazbeni program Vokalni sastav Ogranka Matice hrvatske

Predavanja (trajanje:  1,5 sat)

 • Liječnici Židovi u Bjelovarskoj bolnici  – prof. prim. dr. sc. Dubravko Habek
 • Priče iz medicinskih arhiva  – Iva Ban, prof., Dubravka Grganić Rožman, prof., mr. sc. Zorka Renić, Valerija Turk Presečki, prof.
 • Arhiv i tragovi migracija – priče obitelji Dočkal i Uhlir, Tatjana Ružić, Državni arhiv u Bjelovaru

Predstavljanje knjige (trajanje: 30 minuta)

 • Židovi u Bjelovaru od doseljavanja do Holokausta, autor dr. sc. Željko Karaula

Izložba  Izdanja Ogranka Matice hrvatske u Bjelovaru 2015. – 2024.

    Izdanja  Državnog arhiva u Bjelovaru

Rasprava i informacije (trajanje: 30 minuta)

Organizatori: Državni arhiv u Bjelovaru, Ogranak HPKZ-a Bjelovar, Ogranak Matice hrvatske u Bjelovaru, ŽSV učitelja povijesti u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, ŽSV nastavnika povijesti u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Podrška: Grad Bjelovar i Bjelovarsko-bilogorska županija

Projekti u školi, 2. dio

Puno je vrijednih projekata i primjera dobre prakse u našim školama. Ogranak HPKZ-a dao je priliku da se i javno predstave. Prijavljeno je 40-ak projekata. 20 projekata je prikazano 1. ožujka 2023. na Veleučilištu u Bjelovaru, a drugi dio predstavljanja bio je 9. travnja 2024. godine u knjižnici Komercijalne i trgovačke škole Bjelovar. Stručni skup inicirao je Ogranak HPKZ-a Bjelovar, a održan je u suradnji sa ŽSV-om za GOO.

Bilo je vrlo inspirativno i korisno! Prekrasna prilika za susret kolegica i kolega iz osnovnih i srednjih škola, razmjena iskustava, međusobna podrška i poticaj za daljnji rad. Bogatstvo pedagoškog rada na jednom mjestu. Hvala svima koji su došli, podijelili svoja iskustva i podržali jedni druge.

Predstavljeni su projekti:

TEME I PREDAVAČI:
Mirjana Skukan, Suzana Turković: Moja kreativna i zabavna učionica (III. osnovna škola Bjelovar)
Danica Barišić: Glazbeni vremeplov (I. osnovna škola Bjelovar)
Nataša Vibiral, Jurica Korade: 2 u 1, zajedno u Irsku (Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar)
Valerija Turk Presečki, Zorka Renić: Bjelovar u doba kolere (Medicinska škola Bjelovar)
Kristina Giacometti: Jezični portfolio u učenju stranog jezika (OŠ Ivana viteza Trnskog Nova Rača)
Ksenija Vatavuk Margetić: Bogatstvo je u različitosti! (Ekonomska škola V. Gorica)
Nataša Saraja: Želimo biti bolji (OŠ Velika Pisanica)
Aleksandra Hohnjec: DaktiloFest (Ekonomska i birotehnička škola Bjelovar)
Aleksandra Hohnjec: Poslovni izazov 2023. (Ekonomska i birotehnička škola Bjelovar)
Jadranka Rosić: Panonski kitovi (Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar)
Nataša Brekalo: Igra, učenje i čitanje uz terapijskog psa (III. osnovna škola Bjelovar)
Nataša Brekalo: Mitska bića našeg kraja (III. osnovna škola Bjelovar)
Ivana Cikoja, Dario Malogorski: bitT 2.0 (Tehnička škola Bjelovar)
Stanislava Bakić: Na izvoru hrvatske književnosti: Čitamo Juditu – stvaramo s Marulićem (OŠ Ive Andrića, Zagreb)
Željka Kalabek, Ivana Smolec-Mustapić: Domovinski rat – dječji sat (IV. osnovna škola Bjelovar)
Biljana Ilkoski: Virtualni sajam vježbeničkih tvrtki (Ekonomska i birotehnička škola Bjelovar)
Tamara Vrhovec: P.S. Prihvati sebe (Srednja škola „Ivan Seljanec“, Križevci)
Margareta Miloš: Popularizacija znanosti (Srednja škola „August Šenoa“ Garešnica)
Ornela Malogorski: #ToNijeLjubav (Komercijalna i trgovačka škola Bjelovar)
Nataša Ljubić Klemše: Mogućnosti uspješnih stručnih usavršavanja u izazovnom okružju (AMPEU, I. osnovna škola Bjelovar)

Vladimir Strugar

Životopis

Vladimir Strugar rođen je u Bjelovaru 19. studenoga 1946. godine. Završio je Pedagošku akademiju u Pakracu (1969.),  četverogodišnji izvanredni studij jednopredmetne pedagogije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (1979.), magistarski je rad obranio na Pedagoškom fakultetu Sveučilišta u Rijeci 1988., a 1991. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci stekao znanstveni stupanj doktora društvenih znanosti iz područja pedagogije s temom Opće i pedagoške osobine nastavnika kao determinante efikasnosti obrazovanja.

Izbor u znanstvena i nastavna zvanja

 • znanstvenoistraživačko zvanje znanstveni asistent za znanstveno područje pedagogija (1989.),
 • znanstvenoistraživačko zvanje znanstveni suradnik za područje društvenih znanosti, u znanstvenom području pedagogija (1992.),
 • naslovno znanstveno-nastavno zvanje docent za znanstveno područje društvenih znanosti, polje odgojnih znanosti, za predmete Pedagogija i Didaktika (2000.),
 • viši znanstveni suradnik (2007.),
 • znanstveno zvanje izvanredni profesor za područje društvene znanosti, polje odgojne znanosti, grana Sistematska pedagogija u Odsjeku za pedagogiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (2007.),
 •  znanstveno zvanje znanstveni savjetnik u znanstvenom području društvenih znanosti, polje pedagogija (2014.).

Kretanje u službi

 • Osnovna škola Šandor Kiralji u Bedeniku (1969. – 1978.), učitelj hrvatskoga jezika, tajnik i računovođa te ravnatelj škole;
 • Dječji vrtić u Bjelovaru (1978. – 1979.), tajnik;
 • III. osnovna škola u Bjelovaru (1979. – 1984.), ravnatelj;
 • Zavod za unapređivanje školstva Republike Hrvatske, Radna jedinica za područje Zajednice općina Bjelovar (1984. – 1994.), prosvjetni  savjetnik za razrednu nastavu i opći razvoj;
 • Bjelovarsko-bilogorska županija (1993. – 2000.), pročelnika Ureda za prosvjetu, kulturu, informiranje, šport i tehničku kulturu Bjelovarsko-bilogorske županije;
 • Vlada Republike Hrvatske (2000. – 2003.), ministar prosvjete i sporta u Vladi Republike Hrvatske;
 • Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Bjelovaru (2005.-2024.), upravitelj Zavoda.

Radio je u preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj nastavi kao stručni suradnik, gostujući nastavnik i vanjski suradnik – nastavnik na Filozofskom fakultetu i Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Vodio je kolegije: Didaktika, Sistematska pedagogija, Školska pedagogija, Teorija nastave i obrazovanja, Nastavni kurikulum te Obrazovne i razvojne strategije.

Bibliografija obuhvaća oko 470 radova, o čega 13 samostalnih knjiga, suautor 20 i urednik 41 knjige, oko dvije stotine znanstvenih članaka u zbornicima i pedagoškim časopisima te više informativno-popularnih članaka o odgoju i obrazovanju.

Sudjelovao je u nekoliko znanstvenoistraživačkih projekata i aktivno na pedesetak međunarodnih i domaćih znanstvenih te stručnih skupova.

Prinos hrvatskom obrazovanju i pedagogijskoj znanosti ostvario je na više područja, a to su: teorijsko i empirijsko istraživanje osobina i uloge učitelja, unapređivanje rada s darovitim učenicima, unapređivanje teorije i prakse kurikula i kurikularnih promjena sustava, proučavanju povijesti školstva.

Nagrade i priznanja: Red Danice hrvatske s likom Antuna Radića, Red hrvatskog trolista predsjednika Republike Hrvatske, Plaketa Tihomir Trnski, Zlatna plaketa Grb Grada Bjelovara, Nagrada Ivan Filipović za životno djelo u području znanstvenog rada.

Utemeljitelj je Ogranka HPKZ-a Bjelovar i dugogodišnji predsjednik, a sada je član uredništva Bjelovarskog učitelja te počasni član Ogranka.

U nakladi Ogranka izdana su njegova samostalna djela i u suautorstvu te kao urednika. (vidi pod Izdanja)

(izvor: https://www.info.hazu.hr/clanovi/strugar-vladimir/)

Scroll to Top Skip to content